IKEDA YOSHIKAZU SANTOKU 180mm

SANTOKU znamená "tři ctnosti", je to univerzální nůž a obecně slouží k řezání široké škály potravin. Je určen pro každodenní vaření a může být použit ke krájení ryb, masa a zeleniny. Nemá dávné historické kořeny, jeho vznik se datuje do čtyřicátých let minulého století, ale největší popularity si získal v šedesátých letech a drží se stále. Vznikl vlastně "křížením" domácího Nakiri na zeleninu a nožem šéfkuchaře západního stylu. Čepel má většinou téměř rovný profil, až od 2/3 délky se v nízkém úhlu stáčí nahoru. Křivka pomáhá usazení nože na prkénku při sekání a plochá část čepele pomáhá získat snadný čistý řez zeleninou. Santoku se stal v dnešní domácnosti velmi populární, a bez problémů může skvěle zastat práci nože šéfkuchaře.

Kováním zpracovaná laminovaná čepel Awase-Warikomi, s tvrdým jádrem z vysoceuhlíkaté oceli (Hagane) a nízkouhlíkatou ocelí (Jigane) na bocích, která je oporou tvrdému jádru. Velmi jemné ostří profilu V, perfektně proniká do materiálu a vyniká extrémním řezným výkonem.

Nůž nejvyšší kvality v leštěném provedení honkasumi migaki od legendární dvojice mistrů Ikeda+Nomura.

Délka celková:325 mm
Hmotnost: 165 g
Délka čepele: 180 mm
Šířka čepele: 3.7 mm
Výška čepele: 45 mm
Výbrus čepele: oboustranný distal 50/50
Konstrukce čepele: Warikomi-laminovaná
Materiál čepele: Yasuki Shirogami #2 tvrdost HRC 62±1
Materiál rukojeti: Dřevo- Magnolie+bůvolí roh, profil Hakaku(Oktagon)

Vyrobil: IKEDA YOSHIKAZU- Kovář, NOMURA SHÓTARÓ- Brusič

Registrovaný výrobek- Sakai uchihamono traditional Crafts, s certifikací METI (Japonské ministerstvo financí, obchodu a průmyslu)

Upozornění: Tento nůž je ruční práce - barvy, délky a profily ostří se mohou mírně lišit. Nůž není nerezový, věnujte prosím pozornost přiloženému návodu k použití !

6 790,00 Kč
cena včetně DPH

Tento nůž byl vytvořen dvojicí legendárních tradičních japonských řemeslníků, mistra kováře Ikeda Yoshikazu a mistra brusiče Nomura Shótaró.

IKEDA YOSHIKAZU (Sakai Hokushin)

Mistr Yoshikazu Ikeda (narozen 1946) vyrábí v Sakai své světově proslulé nože již více než 50 let. Začal jako student svého otce, když mu bylo 22 let. Je třetí generací kovářské tradice rodiny Ikeda, která trvá již více než 100 let. Mistr Ikeda vyrábí nože pro kuchaře, ne pro sběratele. Vidí nůž jako profesionální nástroj, s nímž lze dosáhnout špičkového řemeslného umění v kulinářském umění - nikoli jako umělecké dílo bez skutečné praktické hodnoty.
Dnes je mistr Ikeda předsedou sdružení Dentokougeishi v Sakai, jemu samotnému byl titul udělen v roce 1988. Ikeda san vynakládá velké úsilí, aby předal tradiční metody a techniky a podpořil nástupce v oboru. Titul Dento-Kougeishi znamená "mistr tradičního řemesla" a je udělován pouze řemeslníkům, kteří svou konkrétní profesí na konkrétním místě významně přispěli a praktikují ji dlouhodobě.

1988 Dentokougeishi-Master of Traditional Crafts
1999 Cena za zvláštní přínos města Sakai
2004 Cena Kansai Bureau of Economy, Trade and Industry Award
2014 Cena prefektury Osaka "Master Craftsman in Naniwa"

NOMURA SHÓTARÓ

1988 Dentokougeishi-Master of Traditional Crafts
1999 Cena Zuihōtankōshō

Nomura Shotaro je tradiční japonský řemeslník(Dentokougeishi) s více než 50 lety zkušeností. Jeho specialitou jsou leštěné povrchy migaki. Nomura San je jedním z mála řemeslníků, kteří studovali u mistra Inou. V současnosti je Nomura San již v důchodu a věnuje se pouze výuce.