Tento nůž byl vytvořen dvojicí legendárních tradičních japonských řemeslníků, mistra kováře Ikeda Yoshikazu a mistra brusiče Nomura Shótaró.
IKEDA YOSHIKAZU (Sakai Hokushin)
Mistr Yoshikazu Ikeda (narozen 1946) vyrábí v Sakai své světově
proslulé nože již více než 50 let. Začal jako student svého otce, když
mu bylo 22 let. Je třetí generací kovářské tradice rodiny Ikeda, která
trvá již více než 100 let. Mistr Ikeda vyrábí nože pro kuchaře, ne pro
sběratele. Vidí nůž jako profesionální nástroj, s nímž lze dosáhnout
špičkového řemeslného umění v kulinářském umění - nikoli jako umělecké
dílo bez skutečné praktické hodnoty.
Dnes je mistr Ikeda předsedou
sdružení Dentokougeishi v Sakai, jemu samotnému byl titul udělen v roce
1988. Ikeda san vynakládá velké úsilí, aby předal tradiční metody a
techniky a podpořil nástupce v oboru. Titul Dento-Kougeishi znamená
"mistr tradičního řemesla" a je udělován pouze řemeslníkům, kteří svou
konkrétní profesí na konkrétním místě významně přispěli a praktikují ji
dlouhodobě.
1988 Dentokougeishi-Master of Traditional Crafts
1999 Cena za zvláštní přínos města Sakai
2004 Cena Kansai Bureau of Economy, Trade and Industry Award
2014 Cena prefektury Osaka "Master Craftsman in Naniwa"
NOMURA SHÓTARÓ
1988 Dentokougeishi-Master of Traditional Crafts
1999 Cena Zuihōtankōshō
Nomura Shotaro je tradiční japonský řemeslník(Dentokougeishi) s více než 50 lety zkušeností. Jeho specialitou jsou leštěné povrchy migaki. Nomura San je jedním z mála řemeslníků, kteří studovali u mistra Inou. V současnosti je Nomura San již v důchodu a věnuje se pouze výuce.