IKEDA YOSHIKAZU HONYAKI YANAGI KIRITSUKE 300mm

Kiritsuke - jsou nože hybridní konstrukce kombinující prvky nožů Usuba a Yanagiba. Usuba jsou určeny na zeleninu, zatímco Yanagiba se používá pro krájení syrových ryb. Výsledkem je Kiritsuke, univerzální nůž pro přípravu tradiční japonské kuchyně. Díky své délce a možnosti oddělení materiálu jedním řezem, který je velmi hladký, zachovává integritu a čerstvost krájených potravin. Kiritsuke lze doporučit především na sushi, sashimi, velké pečeně, a jiné druhy masa a ryb, ale může být také použito pro krájení tenkých plátků zeleniny. Toto je tradiční jednostranně broušené Kiritsuke.

Top Chef Hontanren Honyaki kiritsuke nejvyšší třídy s parciálně kalenou čepelí v provedení Kyómen migaki od legendární dvojice mistrů Ikeda+Nomura.

Délka celková:390 mm
Hmotnost: 240 g
Délka čepele: 305 mm (Sakai)
Šířka čepele: 3.2 mm
Výška čepele: 35 mm
Výbrus čepele: jednostranný- urasuki
Konstrukce čepele: Mono-Honyaki
Hamon: Namiukashi
Materiál čepele: Yasuki Shirogami #3, tvrdost HRC 63±1
Materiál rukojeti: Dřevo- Eben+bůvolí roh+kov(gin3) profil Hakaku(Oktagon)

Signace: Omote- Shótaró saku, Ura- Sakai Hokushin

Vyrobil: IKEDA YOSHIKAZU- Kovář, NOMURA SHÓTARÓ- Brusič

Registrovaný výrobek- Sakai uchihamono traditional Crafts, s certifikací METI (Japonské ministerstvo ekonomie, obchodu a průmyslu)

Upozornění: Tento nůž je ruční práce - barvy, délky a profily ostří se mohou mírně lišit. Nůž není nerezový, věnujte prosím pozornost přiloženému návodu k použití !

Toto zboží nezasíláme na dobírku !

38 990,00 Kč
cena včetně DPH

Tento nůž byl vytvořen dvojicí legendárních tradičních japonských řemeslníků, mistra kováře Ikeda Yoshikazu a mistra brusiče Nomura Shótaró.

IKEDA YOSHIKAZU (Sakai Hokushin)

Mistr Yoshikazu Ikeda (narozen 1946) vyrábí v Sakai své světově proslulé nože již více než 50 let. Začal jako student svého otce, když mu bylo 22 let. Je třetí generací kovářské tradice rodiny Ikeda, která trvá již více než 100 let. Mistr Ikeda vyrábí nože pro kuchaře, ne pro sběratele. Vidí nůž jako profesionální nástroj, s nímž lze dosáhnout špičkového řemeslného umění v kulinářském umění - nikoli jako umělecké dílo bez skutečné praktické hodnoty.
Dnes je mistr Ikeda předsedou sdružení Dentokougeishi v Sakai, jemu samotnému byl titul udělen v roce 1988. Ikeda san vynakládá velké úsilí, aby předal tradiční metody a techniky a podpořil nástupce v oboru. Titul Dento-Kougeishi znamená "mistr tradičního řemesla" a je udělován pouze řemeslníkům, kteří svou konkrétní profesí na konkrétním místě významně přispěli a praktikují ji dlouhodobě.

1988 Dentokougeishi-Master of Traditional Crafts
1999 Cena za zvláštní přínos města Sakai
2004 Cena Kansai Bureau of Economy, Trade and Industry Award
2014 Cena prefektury Osaka "Master Craftsman in Naniwa"

NOMURA SHÓTARÓ

1988 Dentokougeishi-Master of Traditional Crafts
1999 Cena Zuihōtankōshō

Nomura Shotaro je tradiční japonský řemeslník(Dentokougeishi) s více než 50 lety zkušeností. Jeho specialitou jsou leštěné povrchy migaki. Nomura San je jedním z mála řemeslníků, kteří studovali u mistra Inou. V současnosti je Nomura San již v důchodu a věnuje se pouze výuce.