Takohiki - je nůž s dlouhou úzkou čepelí, která lehce proniká
krájeným materiálem. Díky své délce a možnosti oddělení materiálu jedním
řezem, který je velmi hladký, zachovává integritu a čerstvost krájených
potravin.
Jedná se o jednu z variací nože Yanagiba, která pochází z regionu
Kanto (Tokio) a je používán podobně. Rovná čepel je vhodná pro řezání
zakřivených chapadel chobotnice(Tako). Plochá špička nože je také dobře
použitelná pro nabírání a přenášení tenkých krájených kousků.
Jedna z legend uvádí, že Takohiki vniklo tak, že kuchař z doby Edo
byl jednou potrestán za to, že ukázal špičaté hroty svých nožů Yanagiba
směrem k jednomu ze svých zákazníků, který měl vznešený původ, a jako
trest byla nařízena úprava jeho nožů se špičatým hrotem za rovné. V
Tokiu, je Takohiki stále č.1 v Ósace naopak Yanagiba.
Takohiki, stejně jako Yanagiba lze doporučit především na sushi,
sashimi, velké pečeně i jiné druhy masa a ryb, ale může být také použito
pro krájení tenkých plátků zeleniny. Toto je tradiční jednostranně
broušené Takohiki.
Kováním zpracovaná laminovaná čepel Awase-Ni mai, s tvrdým jádrem z
vysoceuhlíkaté Hagane a nízkouhlíkatou Jigane, která je oporou tvrdému
jádru. Velmi jemné ostří, perfektně proniká do materiálu a vyniká
extrémním řezným výkonem.
Profi nůž v leštěném provedení Migaki Honkasumi od mistra Toshiaki Abe.
Délka celková: 450 mm
Hmotnost: 156 g
Délka čepele: 300 mm
Šířka čepele: 3,3mm
Výška čepele: 26 mm
Výbrus čepele: jednostranný
Konstrukce čepele: Ni mai-laminovaná Kasumitogi(urasuki)
Materiál čepele: Yasuki Shirogami #1 tvrdost HRC 62±1
Materiál rukojeti: Dřevo-Magnolie+bůvolí roh
Nůž pro kuchaře s preferencí levé ruky !
Nůž je dodáván v krabičce výrobce.
Vyrobil: SAKAI KENZO-Toshiaki Abe
Upozornění: Tento nůž je ruční práce - barvy, délky a profily ostří se mohou mírně lišit.
Nůž není nerezový, věnujte prosím pozornost přiloženému návodu k použití !