Zavřít

Obnovení hesla
Japonská řemesla uměním

Japonský nůž TADAYOSHI SANTOKU KUROUCHI 165mm

Délka: 165
K dodání (dny): 60
Momentálně na objednání
Vaše cena: 2180,- Kč

Přidat ks  

Japonský nůž - TADAYOSHI SANTOKU KUROUCHI 165mm

SANTOKU znamená "tři ctnosti", je to univerzální nůž a obecně slouží k řezání široké škály potravin. Je určen pro každodenní vaření a může být použit ke krájení ryb, masa a zeleniny. Nemá dávné historické kořeny, jeho vznik se datuje do čtyřicátých let minulého století, ale největší popularity si získal v šedesátých letech a drží se stále. Vznikl vlastně "křížením" domácího Nakiri na zeleninu a nožem šéfkuchaře západního stylu. Čepel má většinou téměř rovný profil, až od 2/3 délky se v nízkém úhlu stáčí nahoru. Křivka pomáhá usazení nože na prkénku při sekání a plochá část čepele pomáhá získat snadný čistý řez zeleninou. Santoku se stal v dnešní domácnosti velmi populární, a bez problémů může skvěle zastat práci nože šéfkuchaře.

Kováním zpracovaná laminovaná čepel Awase-Warikomi, s tvrdým jádrem z vysoceuhlíkaté oceli(Hagane) a nízkouhlíkatou ocelí(Jigane) na bocích, která je oporou tvrdému jádru. Velmi jemné ostří profilu V, perfektně proniká do materiálu a vyniká extrémním řezným výkonem.

Délka celková: 315mm
Hmotnost: 115g
Délka čepele: 165mm
Šířka čepele: 2,8mm
Výška čepele: 41mm
Výbrus čepele: oboustranný 50/50
Konstrukce čepele: Warikomi-laminovaná
Materiál čepele: Yasuki Aogami #1 tvrdost HRC 63 ±1
Materiál rukojeti: dřevo-ořech

Výrobce: Tadayoshi/Zakuri


Upozornění: Tento nůž je ruční práce - barvy, délky a profily ostří se mohou mírně lišit. Nůž není nerezový, věnujte prosím pozornost přiloženému návodu k použití ! Nože jsou nabroušené z výroby, pokud ale požadujete jemnější ostří nabroušené ručně na kamenech, uveďte prosím do poznámky NABROUSIT. Toto první broušení na kamenech je zdarma!

 


Popis a poznámky

TADAYOSHI
Kovářská firma začleněná v družstvu Zakuri. Zakuri je společnost několika spolupracujících kovářů regionu Tosa v prefektuře Kochi na jižním pobřeží ostrova Shikoku. Region Tosa je již dlouho znám výrobou nožů, ale kovářská historie je zde spjata původně s výrobou nástrojů pro lesnictví. Nože ZAKURI nabízí skvělý řezný výkon a to od velmi tenkých i lehkých, až po mocné i brutální, to všechno mezi tím. Kováři ZAKURI pracují primárně s ocelí Hitachi Aogami. V ZAKURI doufají, že se znovu podaří definovat moderní význam pro "nůž". Původní význam nože byl skoro oddělen od života moderních lidí. Nože bývaly nezbytné nástroje pro každodenní práci jak v domácnosti, tak v přírodě. ZAKURI se snaží, aby se toto navrátilo zpět prostřednictvím svých nožů v naději, že ZAKURI by mohlo pomoci učinit každodenní práci jednodušší, krájení požitkem a svět lepším místem. Místem, kde se lidé starají o sebe a Zemi ve kterém žijí.